Tekst objavljen: 19.03.2013 8:48        


Nezavisni sindikat Naftne industrije Srbije uputio je otvoreno pismo nadležnima u Vladi Srbije, u kojem se upozorava da se programom rešavanja viška zaposlenih u toj kompaniji krši pravo na rad.

NIS otpušta radnike ali uz bogate otpremnine

S druge strane, iz NIS-a kažu da otkazivanje ugovora o radu zavisi od tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena u kompaniji, a da je broj zaposlenih u NIS-u uslovljen, pre svega, konkurentnošću kompanije kao i privrednim prilikama u zemlji.

Inače, potpisanim aneksom Kolektivnog ugovora, koji je rezultat dogovora sa reprezentativnim sindikatima, predviđena je isplata od 500 evra po godini ukupnog radnog staža zaposlenog i jednokratna otpremnina, u iznosu od 1,5 prosečne mesečne zarade zaposlenog. Do sada je, ukazuju u NIS-u, za svakog radnika, koji je otišao iz kompanije, u proseku isplaćeno oko 22.000 evra otpremnine, što je najveći socijalni program na Balkanu.
Dodaje se i da je prioritet NIS-a stvaranje što boljih uslova za razvoj i, u skladu s tim, zadržavanje internih kadrova i angažovanje najboljih specijalista iz raznih oblasti.

Tako se, uz širenja posla širi i saradnja sa eksternim partnerima i na projektima kompanije preko partnerskih lizing agencija angažovano je više od 3.400 ljudi. U poređenju sa 2008. godinom, zahvaljujući velikom investicionom programu, broj zaposlenih, angažovanih na projektima kompanije, povećan je i do sedam puta, kažu u NIS-u.

Takođe, u NIS-u kažu da se još ne može govoriti koliko će radnika biti proglašeno za tehnološki višak, jer treba da postoji potreba za tim korakom. Preduslov je da se formuliše program tehnološkog viška, koji usvaja Upravni odbor kompanije, a program ne može biti sproveden dok mišljenje ne daju sindikati i Nacionalna služba za zapošljavanje.

Uz to, u NIS-u kažu da su ovim programom zaštićene sve kategorije radnika koje štiti zakon - samohrani roditelji, invalidi rada, sindikalni aktivisti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita zaposlenih prava zaposlenih prava radnika naftna industrija srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana