Tekst objavljen: 03.04.2013 14:30        


Opasnost od upadanja Srbije u dužničku krizu nije otklonjena, nego je samo privremeno odložena, ocenio je profesor na Ekonomskom fakultetu Milojko Arsić.

Nije gotovo: Srbiji i dalje preti dužnička kriza

- Da bi se ta opasnost prevazišla neophodno je da se fiskalni deficit u 2014. godini smanji na oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da pritom dodje do oporavka privrede i rasta društvenog proizvoda bar za tri odsto - rekao je on.

Prema recima Arsića, u ovoj godini zaustavljanje rasta javnog duga nije moguće jer će deficit u najboljem slučaju iznositi četiri odsto BDP-a, a rast društvenog proizvoda od 1,5 do dva odsto.

- Za to su potrebne reforme celog javnog sektora - otklanjanje nesrazmere izmedju prihoda i rashoda Republike i lokalnih zajednica, sređivanje penzionog sistema, smanjenje subvencija privredi, ali i viška zaposlenih u javnom sektoru - rekao je on.

Arsić je istakao da takve reforme punom snagom treba da se primene u narednoj godini, ali je napomenuo da za sada nema nagoveštaja da se pripremaju.

Na pitanje da li je u sadašnjim uslovima poželjno razduživanje dela javnog duga za 430 miliona dolara, on je ocenio da se radi o dobrom potezu.

- Ovakvom operacijom se ne smanjuje javni dug nego se samo menja njegova struktura. Pri tome je nesporno da se radi o dobrom potezu jer se njime skuplji dug zamenjuje jeftinijim - zaključio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija dužnička kriza ekonomska kriza ekonomija milojko arsić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana