Tekst objavljen: 18.03.2013 12:31        


Nezavisni sindikat Naftne industrije Srbije (NIS) uputio je otvoreno pismo nadležnima u Vladi Srbije u kojem je upozorio da se programom rešavanja viška zaposlenih u toj kompaniji krši pravo na rad.

Nezavisni sindikat: NIS krši pravo na rad

Sindikat je u saopštenju za javnost naveo da poslovodstvo NIS-a planira da otpusti više od 300 radnika, dok u isto vreme preko uslužnih preduzeća, angažuje više od 1.500 radnika na poslovima koje su već obavljali ili mogu da obavljaju zaposleni koji se nalaze u programu rešavanja viška.

- Ni jednog trenutka tim radnicima nije ponuđeno da obavljaju poslove za koje su već osposobljeni - navodi se u saopštenju i dodaje se da je NIS u okviru kompanije formirao Službu za administrativno-tehničku podršku, u koju je prebacivao zaposlene koje sada želi da proglasi tehnološkim viškom.

- Za to nisu bili utvrđeni nikakvi kriterijumi, osim da su zaposleni na neodređeno vreme skupi za kompaniju te da su im jeftiniji oni koje angažuje preko uslužnih preduzeća, a najjeftiniji oni koje angažuje preko programa 'Prva šansa' * piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je "prosto neverovatno" da kompanija koja beleži izuzetno veliku dobit otpušta radnike na takav način.

Nezavisni sindikat je zatražio od nadležnih u Vladi Srbije da imaju u vidu ove činjenice prilikom donosenja odluke o davanju saglasnosti na ponudjeni program od strane NIS-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Solar 19.03.2013 9:09

    Dobrodosli u kapitalizam, kompaniju interesuje profit ...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naftna industrija srbije prava zaposlenih prava radnika zaštita zaposlenih

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana