Tekst objavljen: 08.04.2013 8:50        


To što je Vlada Srbije odlučila da ne dira minimalnu cenu rada sve do decembra, sasvim sigurno nije pogodilo 143.827 potencijalnih radnika koji bi pristali na bilo koji posao i to za manje od 17.000 dinara mesečno.

Nezaposleni bi radili i za džabe tek da nešto rade

- 28,3 odsto onih koji su dali ovakav odgovor živi u južnoj i istočnoj Srbiji, dok bi u Beogradu na ovakvu zaradu pristalo njih 10,2 odsto - potvrđuje Vladan Božanić, načelnik odeljenja za anketna istraživanja u Republičkom zavodu za statistiku.

U anketi o radnoj snazi su se, međutim, i 183.562 građanina izjasnila da ne bi pristala da rade za manje od 30.000 dinara uprkos tome što nemaju nikakav posao. U poslodavačkim organizacijama ocenjuju da većina njih, ipak, ne govori istinu. - Verovatno bi većina radila i za manje, tek da pokriju troškove jer je praksa, nažalost, pokazala da mnogo radnika u Srbiji živi na takav način pošto se privreda pretvorila u socijalni kazan - kaže Žarko Milisavljević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća.
- A ako posmatramo njihovu obrazovnu strukturu, onda je jasno da bi na ovako niske zarade pristali oni koji nemaju nikakav zanat u rukama. Za manje od 17.000 dinara mesečno radilo bi 38,4 odsto građana koji nemaju ni četiri razreda škole i još 40 odsto onih koji nemaju završenu osnovnu školu.

Ipak, slobodno vreme bi za simbolične iznose rado zamenilo i 3.174 fakultetski obrazovanih i još 39.831 građanin sa završenom višom školom.

U sindikatima kažu da ih ovakvi rezultati ne iznenađuju jer kad Srbija ima rekordnu stopu nezaposlenosti, malo ko može da bira budućnost:

- Skoro svaki treći odrasli stanovnik ne radi, a još najmanje 700.000 živi ispod granice siromaštva. Svi oni vape za poslom - smatra Zoran Mihajlović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

- Želju da zarađuju kakvu-takvu platu imaju i mladi koji se nisu nigde zaposlili, ali i čitav korpus starijih koji su izgubili posao - kaže Mihajlović i dodaje da se ni minimalna cena rada, uprkos tome što je zakonom zagarantovana, u praksi ne primenjuje.

- Opšte je mesto da hiljade radnika po buticima, parfimerijama, prodavnicama rade za manje od 20.010 dinara i samim tim ne čudi što bi mnogi nezaposleni želeli da dođu na njihovo mesto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija traženje posla nezaposlenost nezaposleni ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana