Tekst objavljen: 14.03.2013 11:50        


Nemačka vlada odobrila je nacrt budžeta koji predviđa da se država od 2015. godine neće zaduživati, a ministar finansija Volfgang Šojble je to nazvao "snažnim signalom" ostalim zemljama Evrope.

Nemci presekli: Nema više zaduživanja države

Nacrt predviđa strukturno balansiran budžet za sledeću godinu, s neto zaduživanjem od 6,4 milijarde evra, u odnosu na 17,1 milijardu ove godine. Zaduživanje bi trebalo da padne na nulu u 2015. godini i da narednih godina i ostane na nuli.

Ukupni budžetski izdaci bi u narednoj godini trebalo da budu 296,9 milijardi evra, što je 1,7 odsto manje nego ove godine. U 2014. godini planiran je i porast poreskih prihoda na 269 milijardi evra, sa ovogodišnjih 260,6 milijardi. Vlada očekuje da poreski prihodi nastave da rastu i u narednim godinama.

Za razliku od većine ostalih zemalja EU, Nemačka je i prethodnih godina evropske i svetske recesije i krize, beležila privredni rast i porast prihoda od poreza.

Ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da nemački budžet dokaz da "se konzekventan, održivi budžet i privredni rast uzajamno ne isključuju".

- To je i snažan signal za Evropu, i zato nam je bilo važno da ga danas odobrimo - pre evropskog samita - rekao je Šojble.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriza u Evropi budžet javni dug zaduživanje evropska unija EU Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana