Tekst objavljen: 13.09.2013 16:30        


Hrvatska će morati da uvozi radnu snagu, jer joj treba dva miliona radnih mesta, za šta sopstveni kadar neće biti dovoljan, izjavio je predsednik Hrvatske privredne komore Nadan Vidošević i dodao da je problem Hrvatske više od 30 odsto nezaposlenih i penzionera.

Nemate posao? Hrvatska će morati da uvozi radnike

- Moramo razmisliti o imigracionoj politici, jer ćemo zbog natalitetne politike i upisnih kvota na fakultete morati uvesti radnu snagu - naveo je Vidošević na okruglom stolu o radnom zakondavstvu i privredi.

Ministar rada i penzionog sistema Hrvatske Mirando Mrsić predstavio je reformu penzijskog sistema, pa je najavio promene u Zakonu o radu.

U penziju će se ići sa 67 godina, ali je ukazao da se to teško može dogoditi pre 2030. godine, jer do tada je na snazi prelazni sistem za izjednačavanje muškaraca i žena.

- Ono što je bitno istaći je da se po novom, sa 41 godinom staža može ići u punu penziju, a ne kao do sada plaćati penale, jer su ti ljudi dali dosta sistemu i nema ih smisla kažnjavati - naglasio je Mrsić.

Ukoliko firma ode u stečaj i dve godine se ne može naći posao, onda će radnici koji ispunjavaju uslove moći u prevremenu penziju bez kazni, rekao je Mrsić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana