Tekst objavljen: 13.09.2013 12:30        


Mnogo polemika u javnosti poslednjih dana izazvao je veći skok evra. Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da neće dozvoliti pritiske na rad te nezavisne institucije i da će održati cenovnu stabilnost i sprečiti velike dnevne oscilacije kursa.

Nekima bi odgovaralo da evro skoči na 200 dinara

Guverner Jorgovanka Tabaković kaže da NBS vodi odgovornu monetarnu politiku da ni pod kakvim pritiscima ne donosi odluke o intervencijama na tržištu i o visini referentne kamatne stope.

- Svima nama je stabilnost preko potrebna za dolazak stranih investitora, kao i finansijska konsolidacija koja treba da pomogne da se priprema budžeta za 2014. godinu obavi u mirnoj atmosferi i predvidivim kretanjima svih makroekonomskih pokazatelja - poručuje Tabakovićeva.

A da je bilo pritisaka i spekulacija na deviznom tržištu - bilo je, kažu stručnjaci. Navode da je sada postignuta stabilnost kursa, koja mnogima i ne odgovara.

- Bilo je pre svega spekulacija banaka čije su filijale van zemlje, naših velikih sistema, a imaju svoje firme van zemlje. To su razne ofšor kompanije i pojedinci koji su imali veće sume koje su mogle u značajnijoj meri da utiču na visinu deviznog kursa - ističe Hasan Hanić sa Beogradske bankarske akademije.

Prema njegovim rečima, sada je to u velikoj meri suzbijeno i zbog toga je stepen stabilnosti kursa neočekivano visok.

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić napominje da bi jednom delu privrede odgovarao kurs od 150 ili 200 dinara, dodajući da ima i onih kojim bi odgovarao znatno niži kurs.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Goran 13.09.2013 13:36

    Nizi kurs dinara odgovara uvoznicima raznih roba u srbiju i bankama i na kraju prezaduzenom stanovnistvu a vi sami zakljucite zbog cega.Zakljucak je da nam sledi kolaps drzave ako vec i nismo u kolapsu.

  2. User image
    zmau 13.09.2013 14:38

    Pa naravno da bi. Ima i nas koji zarađujemo devize, nisu svi samo trošadžije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana