Tekst objavljen: 11.03.2013 14:50        


Jedan dokumentarni film koji je emitovao PBS – javni, neprofitni TV servis – i izjava državnog tužioca Erika Holdera, uspeli su da razreše veliku pravnu i političku misteriju - Konkretno, zašto zbog toga nije uhapšen i na sud izveden nijedan bankar sa Volstrita?

Nedodirljivi: Bankarima ni SAD ne mogu ništa

U filmu svedoče i vlasnici malih knjigovodstvenih firmi koje su bile angažovane da, kako bi bila ispunjena forma, overavaju bonitet zajmotražilaca.

Kad su, radeći savesno, počele da odbijaju i do 60 odsto tih zahteva, iz banaka im je poručeno da snize standarde čak i onim slučajevima kada je bilo sasvim očigledno da podaci u tim papirima nisu tačni i da je reč o prevari.

U minule četiri godine država jeste tužila nekoliko banaka, i mnoge su platile velike svote da bi se nagodile. U zatvoru su se našli i menadžeri nekih investicionih fondova zbog insajderske trgovine ali nijedan veliki menadžer sa Volstrita nije „procesuiran” zbog svoje lične uloge u finansijskoj krizi.

I na kraju, u prošlu sredu, javni tužilac Erik Holder, član Obamine vlade (ministar pravde u američkom sistemu), priznao je ono glavno - da su neke banke ne samo suviše velike da bi propale nego su i suviše važne da bi im bilo suđeno.

Misterija je dakle rešena: u Americi postoje institucije – ali i ovde je bitan faktor famozne „političke volje”. Brine se o pravdi, ali i o posledicama ako ona udari na one koji su suviše veliki ne samo da bi pali, nego i otišli u zatvor.

Watch The Untouchables on PBS. See more from FRONTLINE.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
wall street Volstrit bankari svetska ekonomska kriza banke SAD sjedinjene američke države Amerika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana