Tekst objavljen: 11.04.2013 12:50        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici odlučio da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 11,75 odsto.

NBS zadržala referentnu kamatu na 11,75 odsto

Kako je saopštila ta banka, "postojeći stepen restriktivnosti monetarne politike obezbeđuje da međugodišnja inflacija, koja je u prvom tromesečju usporila rast, nastavi da pada i da se u drugom polugodištu vrati u granice cilja od 4, plus-minus 1,5 odsto".

- To potvrđuju i niske mesečne stope inflacije, ostvarene u poslednja četiri meseca kao rezultat preduzetih mera monetarne politike, ocenio je Izvršni odbor. Izvršni odbor je pozitivno ocenio makroekonomska kretanja, smanjene inflatorne pritiske i započeti oporavak ekonomske aktivnosti, baziran na povećanju izvoza, ali je upozorio da će na restriktivnost monetarne politike u narednom periodu, uz dosledno sprovođenje fiskalne konsolidacije, uticati i kretanja u međunarodnom okruženju, vezana za stanje na finansijskim tržištima i perspektive rasta naših ključnih spoljnotrgovinskih partnera - navodi se u saopštenju NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije mere Narodne banke Srbije referenta kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana