Tekst objavljen: 22.05.2013 13:10        


Narodna banka Srbije (NBS) snizila je prognozu privrednog rasta Srbije u 2013. godini sa 2,5 na oko dva odsto, zbog slabijeg privrednog oporavka evrozone.

NBS smanjila prognozu privrednog rasta - dva odsto

Kako se navodi u majskom izveštaju o inflaciji, NBS domaća i globalna tražnja ove godine biće niske, tako da se rast privredne aktivnosti očekuje od oporavka poljoprivredne proizvodnje i povećanja prozivodnje u automobilskoj i naftnoj industriji.

Najveći doprinos rastu BDP-a u 2013. daće izvoz, ocenjuje se i dodaje da je rast ekonosmske aktivnosti u prvom tromesečju godine od 1,9 odsto u poredjenju sa istim periodom prošle godine, bio skoro u potpunosti generisan izvozom, dok je domaća tražnja stagnirala.

Rast izvoza u poslednja dva tromesečja u najvećoj meri je rezultat početka izvoza automobila.

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Veselin Pješčić kaže da su potrebne dodatne mere Vlade Srbije da bi se budžetski deficit u 2013. i nivo javnog duga sveli na održivi nivo.

Pješčić je kazao da bi mere koje je već predložilo Ministarstvo finansija i privrede Srbije trebalo da smanje budžetski deficit za jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da postoji najava mera koje će smanjiti deficit za još jedan procentni poen.

Prema procenama NBS, sada je već izvesno da će biti prekoračen ovogodišnji planirani budžetski deficit od 3,6 odsto BDP-a i pored novih mera fiskalne konsolidacije, novi aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom bi doprineo makroekonomskoj stabilnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    drNefer 22.05.2013 17:28

    Smanjiće te vi još dva puta prognozu posle pola godine i devet meseci.
    tako je i bivša vlada prognozirala za 2012 rast 1% pa ispade minus 2%.
    Nijedna ozbiljna zemlja ne pravi tolike promašaje .Koga naša vlada i nbs lažu sebe ili narod.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija ekonomija BDP rast BDP-a povećanje BDP Narodna banka Srbije nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana