Tekst objavljen: 10.09.2013 12:59        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou od 11 odsto.

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 11 odsto

Izvršni odbor je konstatovao da su inflatorni pritisci nastavili da se smanjuju i da tome, pored do sada preduzetih mera monetarne politike, u najvećoj meri doprinosi smanjenje troškova u proizvodnji hrane zbog znatno povoljnije poljoprivredne sezone u zemlji i globalno.

Izvršni odbor je, kako se navodi u saopštenju, još jednom potvrdio svoje očekivanje da će se međugodišnja inflacija do oktobra vratiti u granice cilja i da će se u tom rasponu zadržati i u narednom periodu, pri čemu projekcija Narodne banke obuhvata i očekivani rast regulisanih cena u preostalom delu godine.

Odbor je pozitivno ocenio i činjenicu da je ekonomski oporavak, započet krajem 2012. godine, nastavljen uz značajno smanjenje spoljne neravnoteže, čemu u najvećoj meri doprinosi znatniji rast izvoza sve većeg broja industrijskih i poljoprivrednih proizvoda.

Na odluku Izvršnog odbora da referentnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou uticali su rizici iz međunarodnog okruženja, koji se, pre svega,odnose na dešavanja na međunarodnim finansijskim, ali i robnim tržištima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana