Tekst objavljen: 06.02.2013 14:38        


Narodna banka Srbije nastavila je da povećava referentnu kamatnu stopu kako joj najavljeni rast regulisanih cena, kako je i sama navela, ne bi pomrsio račune o inflaciji. Naime, Izvršni odbor NBS je na odlučio da poveća referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena i ona sada iznosi 11,75 odsto.

NBS diže kamatu jer strahuje od inflacije

Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta smatra da je odluka Izvršnog odbora očekivana, jer je izvesno da nas u prvom tromesečju očekuje nešto veća inflacija.

– Međutim, pitanje je da li se ovim monetarnim merama može delovati na efekat rasta regulisanih cena i u kojoj meri. Jasno je da je taj uticaj mali ili gotovo ne postoji. Zato je dobro što je poskupljenje struje odloženo do aprila. Tako, zapravo, struja može biti korektivni faktor inflacije, jer se na dinamiku njenog poskupljenja može uticati. Ranije smo imali situaciju da je država u prva dva meseca povećavala i akcize i poskupljivala struju čime je od samog početka godine davala takt inflaciji – kaže Nikolić.

Po njegovim rečima, pitanje je i u kolikoj će meri povećanje referentne kamatne stope dovesti do daljeg jačanja dinara, a on očekuje da će NBS takvo povećanje da spreči. Goran Nikolić iz Instituta za evropske studije kaže da je namera NBS da povećanjem referentne kamatne stope zaustavi inflaciju. To će joj, kaže poći za rukom, jer sada svi faktori govore tome u prilog.

Inflacija će suštinski biti prepolovljena i nije mnogo bitno da li će u ovoj godini biti ciljanih 5,5 ili sedam odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije nbs inflacija ekonomija mere Narodne banke Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana