Tekst objavljen: 24.09.2013 12:30        


Najveća penzija u Makedoniji iznosi blizu 600 evra, odnosno nešto manje od dve prosečne plate, a prima je oko 1,1 hiljada penzionera, podaci su makedonskog Fonda za penzijsko osiguranje.

Najveća penzija u Makedoniji blizu 600 evra

Privilegiju da primaju visoke penzije imaju funkcioneri kojima je penzijski staž isplaćivan iz makedonskog budžeta, osobe sa boračkim penzijima iz bivše Jugoslavije, vojna lica, penzioneri Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i bivši direktori.

Najveće penzije u regionu primaju hrvatski penzioneri, odnosno 310 EUR, a najmanje penzioneri u Bosni i Hercegovini (BiH) 171 EUR. Prosečna plata u BiH iznosi 425, a u Hrvatskoj 718 EUR. Razlika između prosečno isplaćene plate i penzije u Makedoniji iznosi 156 EUR, u BiH 250, a u Hrvatskoj oko 400 EUR.
Penzije od hiljadu evra primaju i porodice poginulog predsednika Borisa Trajkovskog i bivšeg predsednika Branka Crvenkovskog.

U Makedoniji ne postoji evidencija koliko građana prima strane penzije, ali je Uprava prihoda obelodanila da je tokom prethodne godine među najbogatijima koji su plaćali porez na ekstra prihode bio jedan penzioner, koji je prijavio godišnji prihod od penzije oko 50 hiljada evra, ili neverovatnih 4,2 hiljade evra mesečno.

Prema podacima makedonskog Fonda za penzijsko osiguranje, prosečna penzija isplaćena u avgustu iznosi oko 189 evra. Od ukupno 285 hiljada penzionera, čak 174,32 hiljade korisnika primaju manje od prosečne penzije, prenosi Capital.ba.

Prosečna plata u Makedoniji iznosi 345 evra.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana