Tekst objavljen: 24.06.2013 17:00        


Dženet Jelin je postala najmoćnija žena u istoriji. Preuzimanje vođstva FED-a će to zacementirati.

Najmoćnija žena sveta preuzima istorijsku poziciju

Sadašnji predsednik Uprave federalnih rezervi SAD (Fed) Ben Bernaki se, kako procenjuju analitičari u Vašingtonu, skoro sigurno neće se kandidovati za novi, treći, mandat na toj funkciji, a kao njegov najverovatniji naslednik za sada se pominje aktuelna potpredsednica američke centrobanke Dženet Jelin.

Ukoliko bi uspela da postane novi predsednik Fed-a 67 - godišnja profesorka ekonomije Dženet Jelin bi bila prva žena na tom polozuju u stogodišnjoj istoriji američke centrobanke. U konkurenciji se pominju i Lorens Samers svojevremeni pomoćnik predsednika Bila Klintona i Baraka Obame i Timoti Gajtner bivši glavni sekretar trezora .

Jelin je prvi put radila u FED - u još 1977. i 1978. godine kao ekonomista pri Odboru guvernera.

Devedesetih je savetovala predsednika Klintona, tačnije, bila je predsednica Saveta ekonomskih savetnika. Ali, najveći deo karijere provela je u FED - u, a od 2010. godine je potpredsednica uprave Federalnih rezervi.

Poznata je kao smirena i metodična osoba, koja je zastupala politiku stabilnih kamatnih stopa, povećavanja zaposlenosti i fleksibilnosti radne snage, nasuprot politici zadržavanja nivoa cena, odnosno nulte inflacije.

Jelin važi za pristalicu agresivne monetarne politike kojom je, kako se jednodušno priznaje u američkoj stručnoj javnosti, ekipa koju sada predvodi Bernanki uspela u mnogome da ublaži teške posledice izazvane globalne finansijske krize, u leto 2008. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
žena najmoćniji fed Dženet Jelin

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana