Tekst objavljen: 06.02.2013 16:16        


Kada se gledaju statistički najbrže razvijajuće zemlje sveta, evropskih država nema među prvih 20. Business Insider sastavio je jednu takvu top listu. Glavni kriterijumi su prognoze ekonomskog rasta za period 2013-2015.

Najbrže se razvijaju: Mongolija, Irak, Timor...

Na listi su se neočekivano našle sledeće države:

Mongolija

Pomalo neočekivana na prvom mestu ove liste. Izvoz roba u Kinu i pritok stranih investicija glavni su izvor privrednog rasta Mongolije.

Irak

Izvoz nafte vraća se na nivo pre rata, postavljeni su principi slobodnog tržišta, razvija se infrastruktura. Očekuje se da će strane investicije još porasti nakon što se povuku američke trupe.

Istočni Timor

Glavni izvor rasta su nafta i zemni gas. Ali drugih zasad baš i nema, a nova država unazađena je ratom za nezavisnost od Indonezije.

Siera Leone

Prošlogodišnji rast BDP-a iznosio je 25 vrtoglavih posto, ali s obzirom na devastiranost zemlje ratom, taj rast je gotovo skok sa nulte tačke.

Mozambik

Pola vladinog budžeta puni se međunarodnom pomoći, a većina stanovništva živi ispod granice siromaštva. BDP silno zavisi od cena aluminijuma. Trenutno su visoke.

Gana

Oko pola bruto društvenog proizvoda ove, po primanjima građana osrednje afričke zemlje, čini relativno dobro razvijeni sektor usluga. Razloge za optimistične prognoze budućeg rasta daju industrije nafte, zlata i kakaa.

Laos

Oko 75 posto radno sposobnog stanovništva Laosa preživljava uzgojem životinja i obradom zemlje i to čini 35 posto BDP-a. U zadnjih 20-ak godina siromaštvo je smanjeno stranim investicijama u hidroenergetiku, rudnike i građevinski biznis.

Angola

Kao članica OPEC-a, ova država oko 85 posto BDP-a ostvaruje kroz industrije vezane uz vađenje nafte.

Etiopija

Kada se gleda BDP po glavi stanovnika, Etiopija je pri globalnom začelju. Glavninu joj izvoza čini kafa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svet razvoj ekonomija ekonomski rast

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana