Tekst objavljen: 22.02.2013 12:50        


Gubitak proizvođača mleka na srpskom tržištu, zbog pojave opasnog aflatoksina, samo u februaru može biti oko 50 miliona evra, procena je stručnjaka. Oni i napominju da će veći deo štete nastati zbog zabrane uvoza mleka iz Srbije, kojoj su ovih dana pribegle skoro sve zemlje regiona.

Na mleku gubimo 50 miliona evra mesečno

Ipak, u Privrednoj komori Srbije smatraju da gubici nisu toliko dramatični i da će se domaće tržište mleka vrlo brzo oporavati.

Zbog cele afere oko mleka treba da odgovaraju ministri trgovine i poljoprivrede, smatraju udruženja sindikata. Udruženi sindikati Srbije Sloga zahtevaju hitnu smenu ministra trgovine Rasima Ljajića, jer je kako kažu, dozvolio uvoz otrovnih žitarica i mleka. - U normalnoj državi svi odgovorni u lancu odmah bi podneli ostavke, a jedino se u srbiji ćuti ili se odgovornost prebacuje na druge – kažu u Slozi.
Procena ekonomiste Miroslava Zdravkovića je da će tržište mlečnih proizvoda osetiti nezapamćene gubitke zbog afere sa mlekom.

- Teško je odrediti štetu, jer ako u mleku ima mnogo aflatoksina, onda su opasni i ostali mlečni proizvodi. Ako uzmemo da se promet smanji za trećinu, mesečni gubitak je više od 50 miliona evra – ističe Zdravković.

On dodaje da na određivanje konačnog gubitka uiče i vremenski faktor, jer nije poznato do kada će trajati pad prometa.

Nešto drugačije mišljenje ima Nenad Budimović, savetnik u Privrednoj komori Srbije. On se nada da će se situacija na tržištu mleka uskoro srediti. - MIslim da će biti potrebno nekoliko dana za regulaciju tržišta – kaže Budimović, i naglašava da Srbija mlečne proizvode najviše izlazi u zemlje CEFTA.

U PKS smatraju da je podatak o finansijskom gubitku, koji se iz časa u čas povećava, škakljiva tema, koja bi u javnosti izazvala pometnju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mleko otrov poljoprivreda agrar zdrava hrana kvalitet hrane Miroslav Zdravković izvoz hrane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana