Tekst objavljen: 11.09.2012 17:13        


Američka agencija za ocenu kreditnih rejtinga Mudis je upozorila da bi mogla da snizi vrhunski kreditni rejting Sjedinjenih Američkih Država sa AAA ukoliko Kongres u najskorije vreme ne usvoji budžet koji bi skresao federalno dužničko breme.

Mudis preti obaranjem vrhunskog rejtinga SAD

- Budžetski pregovori tokom zakonodavne sesije Kongresa u 2013. verovatno će odrediti dalji smer američkog vladinog rejtinga trostrukog A i negativne prognoze - navedeno je u saopštenju Mudisa.

Mudis je naveo da je malo verovatno da će zadržati rejting AAA sa negativnom prognozom do 2014.

Državni dug SAD je prošle sedmice prvi put premašio 16 biliona dolara, tako da do novog plafona, koji je utvrđen na nivou od 16,394 biliona dolara, nije ostalo mnogo i sasvim je verovatno da će do kraja ove godine taj prag biti probijen. Prema sadašnjim dužničkim obavezama, SAD moraju godišnje da samo za kamate isplate više od 225 milijardi dolara.


- Jedini scenario koji bi doveo do privremenog zadržavanja tog rejtinga desio bi se ako bi metod koji će biti usvojen radi stabilizacije duga uključi veliki, hitan fiskalni šok - što bi se desilo ako bi zaista bila materijalizovana takozvana 'fiskalna litica' - što bi moglo dovesti do nestabilnosti - ukazao je Mudis.

Do takozvane “fiskalne litice“, automatskog povećanja poreza i kresanja potrošnje, trebalo bi da dođe početkom 2013, sem ukoliko duboko podeljeni zakonodavci ne nađu način da se to izbegne.

Mudis je naveo da će, u slučaju da dođe do "fiskalne litice", tražiti dokaze da se "američka ekonomija može oporaviti iz šoka pre nego što razmotri mogućnost vraćanja stabilne prognoze".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mudis SAD kreditni rejting

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana