Tekst objavljen: 21.03.2013 8:28        


Ministar saobraćaja Srbije Milutin Mrkonjić razgovarao je u Beogradu sa predstavnicima Erbasa o mogućnostima nabavke četiri aviona za državnog avioprevoznika Jat, koji bi bili uzeti na lizing.

Mrkonjić pregovara sa Erbasom o četiri nova aviona (Medija centar Beograd)

Nabavka četiri nova aviona potrebna za popunjavanje flote Jata bi, kako se ističe, značajno doprinela da se ostvare svi planirovi reorganizacije i modernizacije te kompanije.

Jat je potpisao 1998. godine sa Erbasom ugovor o kupovini osam aviona A319, vredan 580 miliona dolara i uplatio avans od oko 23,5 miliona dolara. Ubrzo nakon potpisivanja ugovora počelo je NATO bombardovanje Srbije 1999, i ugovor nikada nije realizovan.
Podseća se da je "kupovina ili lizingovanje novih letelica", jedan od prioriteta u zadatacima Radne grupe za revitalizaciju Jata.

Mrkonjić je istakao da je početak pregovora sa Airbusom, čije je sedište u Tuluzu, od kapitalnog značaja, s obzirom da se Ministarstvo saobraćaja već nekoliko meseci ozbiljno bavi rekonstrukcijom nacionalnog avioprevoznika.

Srpski avioprevoznik Jat u floti sada ima letelice za srednje pruge "boing 737-300" američkog proiozvođača aviona, kompanije Boing prosečne starosti 26 godina i avione ATR 72 čija je prošečna starost 23 godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vazdušni saobraćaj jat airways Jat aviosaobraćaj aviokompanije erbas airbus mrkonjić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana