Tekst objavljen: 25.02.2013 10:10        


Korisnike bankarskih usluga u Hrvatskoj veoma je uplašila namera nadležnih da ograniče zaduživanje putem tekućih računa kod poslovnih banaka.

Možemo svojevoljno da se udavimo u dugovima

Ako predloženi propisi prođu proceduru u Saboru, oni će moći da pozajme po tekućem računu najviše jednu svoju celu platu. Dok se u toj bivšoj republici SFRJ uvode stroža pravila kod zaduživanja, u Srbiji imamo suprotan trend: ograničenje „minusa” niko ne najavljjuje.

Međutim, druga pravila su menjana. Od ove godine nema više ograničenja kod standardnih kredita. NBS je dozvolio bankama da same procene sposobnost klijenta i zaduže ga koliko žele.

Mnogi se pitaju ko je u ovo krizno vreme bolje postupio, Hrvatska, koja će klijente spasavati zakonom, ili Srbija, koja je to prepustila poslovnoj politici banaka? Krediti su kao, i „minusi”, pozajmice koje se moraju vratiti.

Brojke to dobro objašnjavaju: u Srbiji prosečna zaduženost građana po glavi stanovnika prelazi 800 evra, dok je u Hrvatskoj iznad 4.000. Istina, prosečna plata je u toj bivšoj jugorepublici 77 posto veća pa, ako se sudi po proseku, tamo su klijenti zaduženiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banka banke prezaduženost zaduženost krediti kredit Hrvatska Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana