Tekst objavljen: 25.03.2013 17:50        


Iako još uvek u domaćoj javnosti nije razjašnjeno u kojoj meri je sadašnja dozvoljena količina aflatoksina u mleku štetna, izgleda da su se potrošači polako vratili uobičajenim navikama. Ipak, ostvaren gubitak u prodaji mleka u poslednjih mesec dana procenjuje se i na iznad stotinu miliona evra.

Mleko uzvraća udarac: Potrošači zaboravili aferu

Prošlog meseca štampa se ubedljivo najviše bavila ispravnošću mleka – da li je ono toksično, i u kojim dozama sme da se konzumira. Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Rasim Ljajiić objavio je procene da je kampanja o povećanim količinama aflatoksina u mleku izazvala štetu u vrednosti od 100 do 125 miliona evra.

Nešto severnije, u Univerexportu iz Novog Sada, gde su, čini se, mediji više pratili poigravanje sa dozvoljenim granicama aflatoksina, zabeležen je veći pad prodaje mleka. Tokom ekspanzije medijskih tekstova o štetnosti mleka prodaja istog je pala za 30% ali sada se gotovo u potpunosti povratila.
Dok su priče o štetnosti mleka krasile naslovnice većine medija prognoziralo se da je pad prodaje ove namirnice oko 40%, međutim sada isti ministar kaže da je prodaja mleka u maloprodaji pala od 5 do 27 odsto.

Neki trgovinski lanci tvrde da taj pad nisu u velikoj meri osetili dok drugi priznaju da je bio veliki ali i da se sada prodaja vraća na nivoe iz vremena kada nismo znali šta znači reč “aflatoksin”.

Iz Maksija tvrde da im prodaja nije preterano varirala, možda i zahvaljujući čestim akcijama, tokom kojih su bile snižene cene mleka. Oni su uočili veći broj poziva kupaca, koji gledajući protivrečne izjave političara nisu bili sigurni da li je mleko štetno ili nije.

U trgovinskom lancu Aman osetili su pad prodaje mleka, koji je iznosio oko 10% ali sada izgleda da su izgleda potrošači zaboravili na oprez pri kupovini mleka – prodaja je slična kao i pre otkrića povećane količine aflatoksina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mleko hrana kupovina potrošači zdrava hrana kvalitet hrane Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana