Tekst objavljen: 14.03.2013 12:30        


Iako iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da su kontrole kvaliteta mleka pojačane i na farmama i u prodavnicama, kako iz trgovinskih lanaca nezvanično saznaje Blic, poslednjih sedam dana mleko sa njihovih rafova niko nije kontrolisao.

Mleko u radnjama u Srbiji niko ne kontroliše

Trgovinski lanci i male prodavnice su potvrdili da im inspektori nisu ulazili u radnje prošle nedelje.

Pojačana kontrola mleka neće pomoći proizvođačima i prerađivačima mleka u Srbiji ukoliko Vlada ne odgovori na njihove zahteve da granica aflatoksina ostane 0,5 mikrograma po kilogramu. Oni se, prema tvrdnjama Gorana Janjića, direktora Nacionalne asocijacije prerađivača mleka, plaše da će ako u ovom trenutku budu bacali mleko koje ne ispunjava deset puta niži standard srpska poljoprivreda doživeti kolaps.
Kako u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da su kontrole pojačane, i to ne samo na farmama, u pokušaju da to i dokažu i dobiju datume i rezultate nekoliko poslednjih kontrola mleka u Blicu su se obratili Veterinarskoj inspekciji, Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za veterinu, Upravi za zaštitu bilja, Poljoprivrednoj inspekciji - bez odgovora.

Jedino je Dejan Krnjaić, državni sekretar za poljoprivredu delimično odgovorio na pitanje dok je za detalje uputio na - Ministarstvo poljoprivrede.

- Inspektori svakodnevno kontrolišu mleko na farmama kako se ne bi dogodilo da se problematično mleko nađe na rafovima prodavnica. Čim inspektori uoče problem, država šalje pomoć za njegovo rešavanje - kaže Krnjaić.

Mleko se na farmama stvarno kontroliše pojačano, a kontrolišu ga i sami proizvođači koji sebi ne smeju da dopuste više nijedan kiks, a i inspektori.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mleko kvalitet hrane zdrava hrana prodavnice kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana