Tekst objavljen: 20.02.2013 9:50        


Do kraja meseca Socijalno-ekonomski savet treba da utvrdi koliki će biti minimalac u Srbiji. I kao i uvek prilikom utvrđivanja minimalne cene rada, postoje dva pola – s jedne strane su radnici i sindikati, a s druge Vlada Srbije i poslodavci, a mišljenja su, naravno, potpuno suprotna.

Minimalac u Srbiji ispod ljudskog dostojanstva

I dok sindikati upozoravaju na to da minimalna zarada ne pokriva ni polovinu potrošačke korpe, Vlada Srbije i poslodavci tvrde da povećanju cene rada nema mesta, a u Uniji poslodavaca nude obrazloženje da bi svako povećanje minimalca oteralo strane investitore u zemlje okruženja jer je minimalac u Srbiji 50 evra veći nego u Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji i Crnoj Gori.

Predsednik Sindikata Nezavisnost Branislav Čanak ukazuje na to da se o minimalnoj zaradi mora pregovarati i da za pregovore ima mesta. – Ako zaista nema para za povećanje minimalnih zarada, onda jedonstavno država treba da kaže da je blizu bankrota. Što se tiče visine minimalca, on je, slobodno se može reći, uvredljiv – kaže Čanak.
To je možda i tačno, ali poslodavci Srbije ne pregovaraju o minimalcu u tim zemljama već u našoj. A u njoj su od prošle godine troškovi života značajno porasli i mnogi građani muku muče da sa svojim zaradama preguraju mesec. Prosečna potrošačka korpa za tročlanu porodicu „teža” je od 60.000 dinara, odnosno pretpostavlja zaradu tri minimalca.

Ne treba biti mnogo mudar pa izračunati da u porodici s dva minimalca mnogo toga nedostaje i da se ne može nadomestiti ni eventualnim povećanjem minimalne zarade.

Treba reći da je sadašnja minimalna zarada 20.010 dinara, a sindikalci traže da se iznos po satu poveća na 130 dinara, što bi sadašnji minimalac povećalo na 22.400. Oni ističu i da su troškovi života povećani više od 20 posto i da minimalna zarada ne pokriva ni polovinu potrošačke korpe.

A u to se može uveriti bilo ko kada ode u prodavnicu jer se sa sadašnjim iznosom minimalca ne može pokriti ni dno potrošačke korpe, a o plaćanju komunalanih troškova suvišno je govoriti. Čak i uz povećanje cene minimalca oko 2.400 dinara, neće mnogo novih artikala stati u korpu. Naime, samo za jednu veknu hleba dnevno mesečno treba 1.350 dinara, a za litar mleka za isti period 2.400 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    CHE 20.02.2013 11:53

    Ako ne mogu minimalne zarade da se uvecaju, neka Vlada nadje nacin da omoguci najsiromasnijima zivot dostojan coveka ( jeftinija struja, komunalije, besplatan hleb i mleko za ugrozene, i sl.)

  2. User image
    GP 20.02.2013 12:09

    Naravno da nece dati Vlada. Sto njih briga, ta kod njih je minimalac 200 do 300 hiljada mesecno. Ljudi probudite se vise. Samo pricaju nemaju para, a kolike plate primaju guverner, clanovi fiskalnog saveta, direktori javnih preduzeca, ministri, poslanici, njihovi levi i desni dodavaci itd,itd.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza Srbija manje zarade prosečna zarada prosečna plata niske plate minimalac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana