Tekst objavljen: 24.09.2013 16:00        


Mikro-krediti u Srbiju su veoma skupi za klijente jer, po Zakonu o bankama, mikro-kreditne organizacije mogu da izdaju kredite isključivo preko banaka, zaključak je Radne grupe za uvodjenje regulative u nebankarskom finasijskom sektoru.

Mikro-krediti u Srbiji skupi za klijente, evo i zašto

Kako je kazala menadžerka za komunikacije mikro-kreditne organizacije Agroinvest, Tatjana Antić Drča, krediti koje daju te organizacije su skupi jer banke uzimaju jednu polovinu marže.

Prosečan iznos mikro-kredita je hiljadu evra u dinaskoj protiv-vrednosti, a uglavom su namenjeni žiteljima sela.

Po rečima Tatjane Antić Drče, banke u Srbiji veoma retko pružaju usluge i nudi kredite namenjene stanovništvu s niskim primanjima, onima koji nemaju redovne plate, penzije, a nemogućnost direktnih pozajmica direktno povećava njihove rashode i ne utiče na razvoj sela.

U Srbiji postoje tri mikro-kreditne organizacije sa više od 16.000 klijenata u selima, kojima nude pozajmice od oko 1.120 evra.

Procenjeno je da na tržištu postoji potreba da se kroz ovakve programe plasira oko 250 miliona evra u Srbiji, a uvodjenjem zakona o mikrofinasijama, toliki kapital bi ušao i u državu, istakla je Antić Drča.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana