Tekst objavljen: 11.06.2013 14:22        


Kada je mađarski ministar ekonomije pre godinu dana predvideo mađarsku "ekonomsku bajku" u 2013. godini, bilo je malo onih koji su mu poverovali. Ipak, najnoviji podaci pokazuju da je možda bio u pravu.

Mađarska: Umesto horora - ekonomska bajka

Mađarska je u prvom tromesečju ove godine isplivala iz recesije, ostvarujući rast od 0,7 odsto, dok je inflacija u aprilu pala na 1,7 odsto, najniži nivo od 1974. godine

To je omogućilo centralnoj banci da u maju, deseti mesec zaredom, smanji referentnu kamatnu stopu, pružajući tako dodatni posticaj ekonomiji.

Među dobrim vestima je i ta da je Evropska komisija predložila da se Mađarska izuzme iz posebnog fiskalnog nadzora, kao znak priznanja toj zemlji za smanjenje deficita na nivoe o kojima većina članica evrozone može samo da sanja.

Jedan od razloga za ekonomski oporavak Mađarske su "neuobičajene" mere premijera Viktora Orbana, od kojih su neke ulile više novca u džepove ljudi, dajući podsticaj potrošnji i ublažavajući inflaciju.

U međuvremenu, pad industrijske proizvodnje je ublažen dobrim vestima iz automobilskog sektora.

- Mađarska ekonomija ima veliku sreću što ima fabrike luksuznih proizvođača automobila kao što su Audi i Mercedes, jer su ovi brendovi bili manje pogođeni krizom - rekao je analitičar Erste banke, Zoltan Arokscalazi.

U međuvremenu, glavne bonitetne agencije i dalje drže kreditni rejting Mađarske na nivou "smeća".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mađarska ekonomska kriza ekonomija Viktor Orban

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana