Tekst objavljen: 03.04.2013 10:30        


Četvrta najveća italijanska banka Banca Popolare je saopštila danas da je postigla dogovor o prodaji svoje mađarske filijale domaćoj kreditnoj instituciji Magnet bank za pola miliona evra.

Mađarska - noćna mora za strane banke

Italijanska firma je stekla svoju mađarsku filijalu 2007. godine, a tamošnje tržište napušta kao prva italijanska banka. Banco Popolare je navela u saopštenju da prodaja mađarske filijale neće uticati na njene finansijske rezultate.

Najveća italijanska komercijalna banka Inteza Sanpaolo je prošlog meseca najavila da će smanjiti svoje prisustvo u Mađarskoj, pošto su je gubici na tom tržištu u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju, gurnuli u "crveno". Grupa Intesa Sanpaolo je situaciju u Mađarskog nazvala "noćnom morom" bankarstva.

Mađarski premijer Viktor Orban je prošlog meseca rekao da u zemlji ima previše stranih banaka. Vlada će, prema njemu, izgraditi sistem državnog bankarstva sa ciljem da poboljša dostupnost kredita. Osnova tog sistema trebalo bi da bude mreža štedionica, čiji je vlasnik postala mađarska država kada je prošle godine otkupila udeo u banci Takarekbank.

Najavljena izgradnja sistema bankarstva pod državnom kontrolom predstavlja najnoviju inicijativu mađarske vlade koja je u poslednje tri godine uznemirila investitore i međunarodne institucije.

Među ostale kritikovane korake, spadaju najveći bankarski porez u Evropi i vanredno oporezivanje energetskih, maloprodajnih i telekomunikacijskih firmi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Viktor Orban ekonomska kriza banka banke Mađarska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana