Tekst objavljen: 31.01.2013 12:29        


Mađarska se sprema da se zaduži na međunarodnim tržištima nakon što je MMF odbio njen zahtev za fleksibilnom kreditnom linijom, objavio je premijer Viktor Orban i dodao da je "Mađarska zatražila fleksibilnu kreditnu liniju, a MMF je na kraju rekao "ne"".

Mađari tražili novac, MMF rekao "ne"

- Pregovori su još otvoreni, ali sada smo vrlo blizu tom 'ne' - kazao je Orban i dodao da će se njegova zemlja narednih nedelja zadužiti na međunarodnim finansijskim tržištima, prvi put od 201. U planu je emitovanje obveznica u stranoj valuti.

- Verovatno ćemo izaći na tržište ovog ili početkom idućeg meseca - kazao je Orban.

Mađarska još nije u celosti otplatila 20 milijardi evra kredita koji su joj 2008. odobrili MMF i Evropska unija, a u aranžmanu je učestvovala i Svetska banka. Pomoć je odobrena Budimpešti kako bi sprečilo urušavanje domaćih tržišta i bankarskog sistema.

Krajem prošle nedelje vlada je pre roka otplatila tranšu tog kredita u iznosu 607 miliona evra kako bi pripremila teren za emitovanje obveznica kojim nastoji da otkloni potrebu za novim kreditima međunarodnih zajmodavaca.

Budimpešta je prošle godine pregovarala s MMF-om i Evropskom Unijom o finansijskoj podršci ali su pregovori zapeli kada je odbacila zahteve da smanji javnu potrošnju i odustane od mera kao što su veliki porezi na finansijske i energetske kompanije.

Neuspeh pregovora podrazumeva da će zemlja biti prisiljena da reprogramira dugove bez finansijske zaštite MMF-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mađarska Viktor Orban MMF međunarodni monetarni fond ekonomska kriza dužnička kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana