Tekst objavljen: 20.03.2013 15:30        


Svakog dana sa mreže nestaju kilovati i kilovati proizvedene električne energije. Iz EPS-a kažu da je godišnja šteta zbog krađe oko 60 miliona evra. Ko ukrade četiri odsto ukupno proizvedene struje u zemlji?

Lopovluk preko žice: Ko i kako krade struju?

S druge strane, ni EPS nije "cvećka". U to su se uverili građani kojima su stizali enormni računi za struju, kao da žive u TV studiju a ne u običnom dvosobnom stanu.

PR Elektrodistribucije Beograd Sandra Alagić kaže da mali broj korisnika u Beogradu krade struju, ali da ti koji kradu – kradu “pošteno”.

- To su uglavnom bespravno sagrađeni objekti. Oni nemaju nikakve papire na osnovu kojih bi mogli da se priključe na elektrodistributivnu mrežu, a ogromni su potrošači – objašnjava Alagić.

Kada distributer otkrije krađu, pravi se “račun po zapisniku” na osnovu potrošnje i vodi se da je “kradljivac” bio nelegalno priključen godinu dana. Sve ostalo je na pravosudnim organima.

- Tužbe se uglavnom završavaju žalosno. Donese se presuda da korisnik mora da plati neki iznos, on nema od čega da plati i onda bude 'pojeo vuk magarca' – kaže sudski veštak specijalizovan za krađu električne energije Srboljub Cerovina.



Manji broj građana, kada primeti da ih Elektrodistribucija (ne)namerno „krade“, to i prijavi. Tako je Elektrošumadiju u protekle tri godine tužilo 10.000 ljudi, od kojih neki duguju i po četiri miliona dinara! Po presudama, ovaj distributer električne energije platio je više od 123 miliona dinara!
Često se dešava da EPS od korisnika obračunava i naplaćuje i ono što nije potrošeno. Problem nisu samo dotrajala brojila. Suspektan je i napon i kvalitet struje koja se distribuira korisnicima. Zato brzo stradaju aparati u domaćinstvu.

Da je ujednačen napon od 220 volti u Srbiji i dalje misaona imenica potvrđuju i električari koji kažu da u Srbiji možemo računati na siguran napon od 180 do 200 volti.

Izvor blizak EPS-u otkriva nam još jedan način krađe struje - smanjenje napona u elektranama - čime se "ukrade“ ozbiljan novac. A krajnjem korisniku je dokazivanje ovakvog krivičnog dela - nemoguća misija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    MIljana 20.03.2013 16:14

    I toliko o tome...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krađa s EPS Elektroprivreda Srbije energetika potrošači potrošnja struje račun za struju struja Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana