Tekst objavljen: 02.04.2013 10:50        


Najvažniji izazovi srpske ekonomije su visok fiskalni i spoljni deficit, visoka inflacija, kao i nizak privredni rast, smatra stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik i ocenjuje da je nizak privredni rast možda i ključan problem i da je njegovo rešavanje verovatno najkompleksnije.

Lisovolik: Morate se izvući iz dužničkog ropstva

Lisovolik poručuje da je neophodno sveobuhvatno poboljšanje u poslovnom okruženju. Dalji napredak u smanjenju fiskalnih i spoljnih deficita i inflacije je, prema njegovim rečima, takođe neophodan da bi visok rast bio održiv.

Stalni predstavnik MMF-a upozorava i da je trenutni nivo javnog duga, od skoro 60 odsto BDP-a, previsok za Srbiju.

On podseća da to nije samo stav MMF-a, već i same Srbije koja je zakonom ograničila granicu zaduživanja na najviše 45 odsto BDP-a, kao i da je to stav mnogih ekonomista, uključujući i Fiskalni savet.

- Što se tiče našeg razumevanja Vladine politike, srednjoročna fiskalna strategija, koja je usvojena u novembru prošle godine, potvrđuje opredeljenost da se nivo duga spusti ispod zakonskog limita - navodi Lisovolik.

Predstavnik MMF-a upozorava i da subvencije ili poreske olakšice mogu kontraproduktivno da deluju na tržište i njegovu ulogu u podršci proizvodnji.

- Pravi izazov će biti kako poboljšati ukupnu poslovnu klimu, na pravi način iskoristiti strane direktne investicije i pravilno odrediti prioritete ulaganja u infrastrukturu. To će pomoći izvoznom sektoru, i istovremeno minimizirati budžetske troškove - ocenjuje Lisovolik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prezaduženost dužnička kriza ekonomska kriza ekonomija međunarodni monetarni fond misija MMF MMF Bogdan Lisovolik

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana