Tekst objavljen: 21.11.2012 11:44        


Kataskarska legalizacija moguća je samo za objekte izgrađene do 11. septembra 2009. godine. Jednim rešenjem, uz upisano vlasništvo nad objektom, bespravni graditelji postaće i vlasnici parcele ispod objekta. Zemljište, dakle, neće platiti ni dinar, dok će ih upis vlasništva u katastar koštati oko 100 evra po objektu.

Legalizacija: Za zemljište ni jedan dinar

Svi koji do sada nisu podneli zahtev za legalizaciju a sazidali su zdanje bez dozvole do septembra 2009. godine, imaju novu šansu, odnosno rok od godinu dana da podnesu zahtev Republičkom geodetskom zavodu za upis.

Cilj ovog zakona je da se u javnim knjigama o nekretninama evidentira 1,3 miliona objekata, koji će sada moći da budu u prometu, ali i da se stave pod hipoteku.

Dakle, i vlasnicima i budućim kupcima biće obezbeđena pravna sigurnost, bar tako tvrde u Ministarstvu građevine. Po pitanju upisa hipoteka, banke se, međutim, još nisu izjasnile o nacrtu ovog zakona.

U katastru nepokretnosti će uz svaku nekretninu biti upisana i zabeležba da je uknjižba urađena po ovom zakonu. Ako vlasnici objekata ne žele tu zabeležbu uz svoj objekat, onda mogu da nastave postupak legalizacije u nadležnoj opštinskoj ili gradskoj službi gde su proces i započeli.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    dejan 22.11.2012 9:35

    izgleda da je Velja obican lazov jer se poziva na zakon od Dulica a do jucer je govorio da ce svi moci da se legalizuju a sada se sve vise vraca prica opet do 11.09 sram ih bilo glasao zsam za njega a opet me je prevario ako bude ovo istina glasam za DS drugi put

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
legalizacija zemljište katastar nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana