Tekst objavljen: 11.09.2012 10:09        


Vlada Srbije preispitaće postupak privatizacije subotičkog preduzeća „ATB Sever“, koje je pre sedam godina kupila austrijska kompanija „A teh“.

Kupili subotičkog giganta, uložili dva evra

Zahtev za ispitivanje privatizacije državnim organima prosledili su članovi Udruženja građana „Solidarnost“ iz Subotice, koji tvrde da nisu ispoštovane mnoge stavke kupoprodajnog ugovora i da se „Sever“ najverovatnije zato nalazi na listi 24 preduzeća, za koje Evropska unija zahteva od nadležnih preispitivanje privatizacije.

- Kao jedan od dokaza da je privatizacija nezakonita, osim otpuštanja hiljade zaposlenih, tu je i podatak Interpola da je austrijska firma, kao investiciju u „Sever“, uknjižila i dve prese, za koje je prikazana vrednost od 180.000 evra - ističe Vanja Dragojlović, predsednik UG „Solidarnost“.

- Prema informacijama takođe iz Interpola, reč je o polovnim presama, čija je knjigovodstvena vrednost ukupno dva evra! I do sada smo tvrdili i imali konkretne dokaze, ali vlasti nisu imale sluha za to. Nadamo se da će se ovoga puta nešto promeniti i da će se stati na kraj daljem propadanju preduzeća.

Nekadašnji gigant u proizvodnji elektromotora privatizovan je krajem 2004. godine i prodat je austrijskom preduzeću ATB za 4,1 milion evra. Od tada do danas, u „Severu“ je bilo 16 talasa otpuštanja, te umesto nekadašnjih 2.000, sada radi oko 400 radnika.

Pošto je većinski vlasnik otišao u stečaj, i to po veličini treći u istoriji Austrije, cela ATB grupacija, vlasništvo biznismena Mirka Kovača, prodata je kineskom „Volongu“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Ateh Sever Subotica Mirko Kovač privatizacije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana