Tekst objavljen: 30.05.2013 14:50        


Razvijeni su se složili: evropskoj ekonomiji ne piše se dobro, a svojim lošim stanjem ugrožava privredno zdravlje - celog sveta.

Kriza u Evropi - Opasnost za ceo svet

Organizacija koja okuplja 34 napredne svetske ekonomije, OECD, ponovo je snizila svoju procenu rasta za evrozonu. Zona evra bi prema toj proceni trebalo da ove godine doživi pad privredne aktivnosti od 0,6 odsto, što je u suprotnosti sa povoljnim trendovima u zemljama poput SAD i Japana.

Predviđa se i rast stope nezaposlenosti, čiji prosek u 17 zemalja - članica bloka trenutno iznosi 12 odsto. Produžena slabost evropske ekonomije mogla bi da naškodi ukupnoj svetskoj ekonomiji, upozorio je OECD.

- Evropa je u užasnoj situaciji. Smatramo da bi evrozona trebalo da razmotri agresivnije opcije - ocenio je glavni ekonomista te organizacije Pjer Paolo Padoan.

OECD za loše izglede u 2013. krivi mere štednje kojima kao da nema kraja, slabo poslovno poverenje i loše uslove kreditiranja. Evropskoj centralnoj banci se sugeriše da razmisli o stimulisanju ekonomije monetarnom ekspanzijom.

Trajna slabost u Evropi mogla bi da evoluira u stagnaciju, s negativnim posledicama za globalnu ekonomiju.

U poređenju s Evropom, SAD i Japan su akcenat stavili na podsticajne mere. Japanska ekonomija ove godine bi trebalo da se uveća za 1,6 odsto. U Americi se očekuje dvoprocentni rast bruto društvenog proizvoda. Procene rasta britanske ekonomije snižene su na 0,8 odsto ove godine i 1,5 odsto 2014.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oecd svetska ekonomija svetska ekonomska kriza evropa zona evra ekonomska kriza kriza u Evropi kriza evrozone evrozona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana