Tekst objavljen: 25.03.2013 7:00        


U Srbiji svake godine oko 20.000 građana prijavi porez na dohodak, ali će ih ovo sezone izgleda biti možda i dvadesetak posto manje. Obeznici su svi koji su lane zaradili više od trostruke prosečne plate u Srbiji na godišnjem nivou.

Kriza stigla i bogate: Manje prijava za porez

Za 2012 granica je bila 2,064 miliona dinara. Sumu veću od te prijavilo je 16.610 građana. U Vojvodini ih je 2.736, a u Pokrajini su obrađeni podaci zaključno sa 19. martom ove godine.

Poreske prijave se još obrađuju, ali s obzirom da je krajnji rok za dostavu podataka Poreskoj upravi Srbije bio 15. mart, velike promene ne treba očekivati.

Od samog broja prijava za medije su uvek interesantniji podaci o visokim zaradama onih koji su ih prijavili i zanimanja kojima se bave. Obveznici ovog poreza nikada nisu bili obavezni da prijave zanimanje, ali jesu mesto odakle su.

Ove podatke će dostaviti poreznicima, ali hoće li oni biti objavljeni tek će se videti. Razlog je, navodno prepoznavanje na osnovu podataka koje su poreske uprave dostavljale medijima, tako da će ostati samo da se nagađa ko je tako dobro zaradio.

A pošto će najpikantniji deo za javnost, izgleda, izostati evo malog podsećanja od lanjskih poreskih prijava. Prošle godine najviše je zaradio ekonomista iz Beograda- preko 180 miliona dinara, a sledio ga je kolega iz Novog Sada sa zaradom od 164,48 miliona dinara. Od onih koji nemaju adresu, bilo prebivalište bilo boravište. U Vojvodini se najbolje plasirao inženjer iz Vršca sa godišnjom zaradom od 105,62 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza 2012. Srbija zarade plate visoke plate najveće plate bogati bogataši

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana