Tekst objavljen: 31.01.2013 7:46        


Odluka Narodne banke da ukine ograničenja u vezi sa visinom mesečnog zaduženja omogućiće da se poveća broj klijenta banaka, jer će i neki građani s nižim primanjima postati kreditno sposobni i potencijalni klijenti za banke.

Kredit nije loš, ali njegova namena može da bude

Ubuduće će banke same biti odgovorne za procenu rizika i na njima je odluka koliko će kome da dozvole da se zaduži.

Profitabilnost bankarskog sektora, prema podacima NBS jedva dostiže pet odsto, i zato će, objašnjava zamenik predsednika Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović, banke dobro da povedu računa šta rade. Ne treba zaboraviti dodaje ni učešće loših zajmova, kojih je ipak bilo manje kod građana nego kod privrede.
U takvim procenama i dodatna primanja se uzimaju u obzira, objašnjava zamenik
predsednika Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović, ali ako su ona dokumentovana.

Predsednik Saveta guvernera NBS i profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Nebojša Savić smatra da u suštini to znači da se ide u dobrom pravcu i da će biti više odgovornosti na strani banaka.

- Otvara se mogućnosti da klijenti banke koji ispune ono što je propisano kreditnom politkom banke dobiju kredite koje do sada nisu mogli. Podignuta je jedna rampa koja je postojala i ona više nije prepreka ali ostaje odogovornost komercijalnih banaka da procene klijenta a postoji i odgovornost klijenta jer treba dokumentovati da postoje dodatni prihodi koji mogu biti izvor za život jer će s novim pravilima cela plata otići na otplatu -  ocenjuje Savić.

Sagovornici emisije Oko ekonomije kažu da su u Srbiji građani pokazali veću odgovornosti nego sektor privrede koji je imao više neizvršenih obaveza prema bankama. S druge strane ocenjuju pitanje je kako će se krediti koristiti.

Urednik internet portala Kamatica Dušan Uzelac smatra da bi Narodna banka Srbije morala da prati promene jer su i ranije postojale liberalnije politike odobravanje kredita kao na primer keš krediti koji su prolongirani na pet do sedam pa i 10 godina pa su morali biti ograničeni.

- Kredit sam po sebi nije loša stvar njegova namena može da bude loša ili dobra. Ako taj kredit se potroši na veći televizor a ne na životnu potrebu kao što je stan ili automobil može da dođe do problema jer građani retko računaju na nezgode koje mogu da se dese u tom otplatnom periodu - kaže Uzelac.

Krediti u švajcarcima nisu sistemski problem

Krediti u švajcarskim francima nisu sistemski problem u Srbiji, jer objašnjavaju sagovornici Oka, stambenih kreditima u toj valuti između 30 i 40 odsto.



Onaj ko je uzeo kredit u švajcarcima na to se opredelio iako su mnogi upozoravali da je to loše, kaže predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić.

Švajcarski franak, kažu sagovornici Oka raste kada u svetu ima problema, pa je ojačao sa svetskom ekonomskom krizom. S obzirom da je tok razrešenja krize u pravcu toga da će švajcarac pasti u odnosu na evro mirovanje kredita bilo bi bolje rešenje nego prebacivanje kredita u evro, smatra urednik internet portala Kamatica Dušan Uzelac.
Predlog Udruženja banaka je da se u tim slučajevima klijentima omogući da se produži rok otplate do 10 godina i da im se omogući i grejs period do dve godine u kom građanin neće morati da vraća ni glavnicu.

Iako se građanima govorilo da krediti u švajcarskim francima nisu dovoljno kvalitetan proizvod, marketing banaka je ubedio veliki broj njih koji su sad u problemu da takav kredit uzmu, dodaje Dušan Uzelac.

- Trebalo bi napraviti model koji omogućava da se tim građanim omogući period mirovanja, švajcarac će padati on već i pada jer je on ograničen od švajcarske države ali ono što je bitno jeste da je to individualna odluka i da svako odgovoaran za svoje finansijske aspekte - kaže Uzelac.

Centralna banka u Srbiji ima dva zadatka jedan je stabilnost cena a drugi stabilnost finansijskog sistema ako bi ovo bio problem koji može da izazove nestabilnost finansijskog sistema onda ima razloga da NBS reaguje, kaže predsednik Saveta guvernera NBS koji to u ovom trenutku ne vidi kao problem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klijenti banke klijent banke kamatica dušan uzelac ekonomska kriza otplata kredita kašnjenje u otplati švajcarski franak krediti u švajcarcima limit zaduživanje dužnici rata rate kredita rate banke banka krediti kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana