Tekst objavljen: 20.03.2013 16:30        


Evro već neko vreme ne funkcioniše i Nemačka mora vratiti marku, tvrdi grupa ekonomista okupljena u partiji Alternativa za Nemačku. Ujedinjena Evropa može da ostane, ali bez evra, kaže prvi čovek nove partije univerzitetski profesor Bernd Luke.

Kraj eksperimenta: Vreme je za Evropu bez evra

Političke partije evroskeptika i evrokritičara u principu nisu nova vest, ali to bi uskoro moglo i da se promeni. "Alternativa za Nemačku", nova partija koja nema ni nedelju dana, čini se već sposobnom da izazove potrese na nemačkoj političkoj sceni.

Tačno je, kažu u toj partiji, nacionalna valuta bi u prvi mah bila precenjena, ali kako bi njena vrednost da pre nekoliko godina nije ukinuta ionako bila u porastu, to je legitimna situacija. Drugo, nemačka marka ne bi se pojavila u tom obliku preko noći, već bi se polako uvodila i postojala paralelno sa evrom u narednih pet godina. Ista procedura, kažu, važila bi i za ostale zemlje evrozone. Njihove privrede bi neko vreme funkcionisale preko dve paralelne valute, kako bi se ublažio šok promena.
Prema ispitivanjima javnog mnjenja, čak četvrtina anketiranih kaže da bi mogla da zamisli da na jesen da svoj glas Alternativi za Nemačku.

Politički, službeni objavljeni cilj Alternative je postupno i kontrolisano ukidanje evrozone tokom pet narednih godina. Po isteku tog perioda, evro bi bio istorija, a države članice bi se vratile starim nacionalnim valutama.

Nova partija uživa veliku medijsku popularnost, možda i zbog toga što u njoj ne sede politički desničari koji pate od hroničnih problema sa Službom za zaštitu ustavnog poretka, već grupa poznatih i uglednih ekonomista i univerzitetskih profesora.

Tvrde da evro već neko vreme ne funkcioniše i da se Nemačka mora vratiti nemačkoj marki.

Prvi potez nove partije, u slučaju kada bi mogla da računa na podršku glasača, bila bi promena Evropskih ugovora koja bi dopuštala da zemlje koje to žele mogu na pravno regulisani način napustiti Uniju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka evropska unija EU kriza u Evropi raspad evrozone propast evrozone kriza evrozone krah evrozone evrozona evro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana