Tekst objavljen: 14.02.2013 17:23        


Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je uslovno Kompaniji Sunoko koncentraciju, koja bi nastala kupovinom grčke industrije Helenik šugar. Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu te komisije, kompaniji Sunoko postavljena su dva uslova.

Kostić može da širi "šećerno carstvo" i na Grčku

Prvi uslov je da Sunoko, ako pobedi na tenderu za kupovinu Helenik šugara, proda jednu od šećerana koju ta grčka kompanija ima u Srbiji, a drugi da Komisiji dostavlja sadržinski unapred definisane šestomesečne izveštaje.

Kompanija Sunoko koja je deo MK grupe, najveći je proizvođač i izvoznik šećera u Srbiji, gde poseduje šećerane u Vrbasu, Pećincima, Kovačici i Baču. U vlasništvu Helenik šugara su dve šećerane u Srbiji - Fabrika šećera "Crvenka" i Fabrika šećera "Šajkaška" u Žablju.

Precizira se da bi Sunoko nakon eventualne kupovine Helenika, na predviđeni način i u predviđenom roku, morao da otuđi fabriku šećera Šajkaška iz Žablja, koja je trenutno pod kontrolom kompanije Helenik šugar.

Time bi, kako se navodi, tržišni udeo Sunoka u odnosu na ukupni nominalni kapacitet prerade šećerne repe svih učesnika na tržištu proizvodnje šećera u Srbiji bio sveden na oko 65 odsto.

Drugi uslov, odnosno skup mera ponašanja pod kojim se odobrava koncentracija sa Helenik šugarom u Srbiji, sastoji se iz obaveze Sunoka da Komisiji dostavlja sadržinski unapred definisane šestomesečne izveštaje, s tim da ta obaveza traje do momenta ukidanja carinskih i drugih dažbina koje se plaćaju pri uvozu šećera u Srbiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Miodrag Kostić šećer sunoko helenik šugar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana