Tekst objavljen: 03.04.2013 15:50        


Holandiju, najvećeg nemačkog saveznika u insistiranju na budžetskoj disciplini u Evropi, pogodila je ekonomska kriza. Nekada uzorna ekonomija sada pati zbog nagomilanih dugova i pucanja mehura nekretnina, koji su usporili njen rast i ugrozili radna mesta.

Kolo sreće se okreće: Holandija u dubokoj krizi

Ironično, zemlju lala sada muče isti oni problemi koji su ranije pogodili Ameriku i Španiju – banke u Holandiji su takođe upumpavale milione u riskantne stambene pozajmice.

Umesto da otplaćuju rate, klijenti ovih banaka (zajmoprimci) su svoj novac dalje investirali nadajući se „lakoj“ zaradi ili čak preprodavali svoje domove koje su kupili na kredit nadajući se da će zaraditi od razlike.

Sada su Holanđani najzaduženiji u evrozoni, a njihove banke grcaju u hipotekarnim pozajmicama vrednim oko 650 milijardi evra.

Potrošački dugovi Holanđana iznose 250 odsto njihovog prosečnog prihoda dok su na primer ovi dugovi Španaca upola manji.

Paralelno sa tim nezaposlenost raste, potrošnja pada a rast miruje. Kraj ove duboke krize se ne vidi a to najviše plaši Nemce čija ideja o štednji nije baš široko prihvaćena od strane drugih nacija koliko od Holanđana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
holandija dužnička kriza ekonomska kriza prezaduženost evropska unija EU kriza evrozone

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana