Tekst objavljen: 19.07.2013 13:31        


Austrijsku državu je do sada pomoć bankama koštala 6,4 milijarde evra. Ministarka finansija Marija Fekter zna ponekad da se našali kada na skupovima upita: "Ko želi banku. Imam neke na prodaju".

"Ko želi banku? Imam neke na prodaju!

Država je zbog krize koju je izazvala finansijska kriza krajem 2008. postala većinsi vlasnik banaka, iako to nije bilo zbog njene želje, već zato što je želela da ublaži i spreči negativne posledice svetske ekonomske krize i katastrofalnih grešaka menadžera po bankarsku scenu u zemlji.

Problem oko banaka u zemlji počeo je 15. septembra 2008. kada je država morala da preuzme Komunalkredit. Samo godinu dana kasnije, 14. decembra 2009. godine, austrijska država je morala da spasava korušku Hipo Alpe Adria banku, dok je prošle godine država pomogla Folsbanku, koja je po drugi put "spasena", jer je 2008. bila pomognuta pošto je bila delimični vlasnik Komunalkredita.

Uz to država je ubrizgala svež kapital u Rajfajzen banku, Erste bank i Bavag PSK.

Priskakanje u pomoć posrnulim bankama neće biti veoma unosan posao državi. Naime, Komunalkredit beleži gubitke od više od tri milijarde evra. Gubici u Hipo su još veći, odnosno iznose skoro 3,5 milijarde evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Austrija banke banka ekonomska kriza prodaja banke propale banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana