Tekst objavljen: 29.01.2013 8:49        


Poreska uprava sprema se da krene u unakrsnu kontrolu prihoda i imovine. Građani koji znaju da im imetak prevazilazi 35 miliona dinara do kraja marta treba da podnesu informativnu poresku prijavu.

Ko se ne prijavi sam, naći će ga poreznici

U zbir ulazi vrednost nepokretnosti - stanova, kuća, vikendica, hala, stadiona, poslovnog prostora, ali i garaža, bazena, vinograda i voćnjaka. Računa se i vrednost akcija i udela u preduzećima koje obveznik poseduje, ali i cena automobila, jahti i aviona, ukoliko ih imaju.

Poreznicima nisu meta granični slučajevi, kako je nedavno objasnio ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. Cilj je da se dođe do onih koji nesporno poseduju više od 35 miliona dinara a za to nemaju pokriće. Godinama oni prijavljuju i plaćaju porez na prihode kojima se toliki imetak ne može steći. Preko vrednosti imovine poreznici će doći do neprijavljenih prihoda i na tu razliku naplatiti porez od 20 odsto.
Bogataši treba poreznicima da prijave i štedne uloge i gotovinu, kao i sva druga prava, tipa "tajm šering", dugoročni zakup, pravo korišćenja građevinskog zemljišta, autorsko pravo, licencu.

Prijavljuje se i vredna pokretna imovina, umetničke slike, retke knjige i nakit - ukoliko pojedinačno vrede više od 100.000 dinara.

Bogataši koji prijavljuju imovinu, podnose i podatke o imovini povezanih osoba. To su članovi porodice - supružnik, roditelji, deca i usvojenici, naravno, pod uslovom da žive u istom domaćinstvu.

- Vrednost imovine procenjuju sami građani - objašnjavaju u Poreskoj upravi. - Svi mi znamo otprilike koliko nam vredi stan. Polazi se od tržišne vrednosti, za koliko bi tu nekretninu mogli da prodaju.

Nije problem ukoliko je ne utvrde potpuno precizno, ali teško da mogu da procene da kvadrat na Senjaku košta 200 evra. Niko neće praviti problem ako su ga oni procenili na 1.600, a on ipak vredi 1.700 evra. Ni po jednoj analizi rizika oni ne bi spadali u rizične.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porez plaćanje poreza poreznici poreska uprava utaja poreza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana