Tekst objavljen: 15.03.2013 8:08        


Najteže je kod banke dobiti stambeni kredit. Osim što je reč o velikom zaduženju na dugi rok, što automatski znači i detaljnu proveru obimne dokumentacije, klijenti moraju zbog osiguranja života da plate i lekarski pregled, a u pojedinim slučajevima prilože čak i negativan rezultat testa na sidu, kako bi dobili polisu.

Ko hoće kredit mora da uradi i test na sidu

Doduše, ove uslove postavljaju osiguravajuće kuće, ali banke bez uplaćenog osiguranja uglavnom ne odobravaju hipotekarne kredite.

MUKA PO MENICI

Uprkos upozorenjima da se prilikom zaduživanja dobro prouče ugovori pre potpisa, retko ko od klijenata ima vremena i živaca za to. Uz svu prethodno sakupljenu i potpisanu dokumentaciju, potpisuje se i ugovor sa bankom u bar tri primerka. Pre toga, uplaćuje se i potpisuje nalog za upit u Kreditni biro. Ipak, popunjavanje menica mnogima najteže pada, pošto svaka reč mora da bude napisana pisanim slovima na tačno određenom mestu. Bilo kakvo brisanje, precrtavanje ili prepravljanje znači kupovinu nove menice i novo popunjavanje dokumenta.
Ni manji iznosi zajmova nisu bezazleni u pogledu tražene dokumentacije. Banka proverava i poslodavca svog budućeg dužnika.

Jer, ako zdravstvena knjižica nije overena, poslodavac ne plaća svoje obaveze prema državi, pa je pitanje da li ih redovno izmiruje i prema svojim zaposlenima. To predstavlja i potencijalnu opasnost po banku, bez obzira na to koliko kredit koji se uzajmljuje bio mali.

Banke, već standardno, traže od svakog klijenta, čak i za običan „dozvoljeni minus“, da navede lične podatke i članova svoje porodice.

Najobičniji obrazac za kredit sadrži pitanja poput: bračnog stanja, broj dece i drugih izdržavanih članova domaćinstva, broj onih koji imaju prihode, visina plate supružnika.

Traže se i detalji o mestu prebivanja: da li je reč o stanu ili kući, iznajmljenom prostoru, ili onom u roditeljskom ili možda sopstvenom vlasništvu.

Neretko zahtevaju se i odgovori na pitanja da li posedujete automobil i druge nekretnine, kao i prihode po nekom drugom osnovu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
polisa osiguranje života osiguranje zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke krediti kredit banka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana