Tekst objavljen: 12.02.2013 11:00        


Koja banka će, od pet zainteresovanih, preuzeti depozite i deo obaveza Razvojne banke Vojvodine biće poznato najkasnije za dve nedelje. Do kraja ove sedmice pak znaće se imena onih koje ulaze u „finalnu fazu“.

Ko god da preuzme RBV štediše ne treba da brinu

Zasada su „u igri“ Sosijete ženeral, AIK banka, Unikredit, Sberbanka, Kredi agrikol, pišu Novosti.

Za to vreme očekuje se i početak rada Razvojnog fonda Vojvodine, koji je u ponedeljak i formalno zaživeo, registracijom u APR. Osnivački kapital od 10 miliona dinara uplatile su Vlada Srbije (21,89 odsto) i Skupština Vojvodine (78,11 odsto).

Na Fond će biti preneti svi objekti i plasmani Razvojne banke, i on će biti okrenut privredi. A jedna od pet banaka će na sebe preuzeti osigurane i neosigurane depozite i kvalitetnu aktivu Razvojne banke Vojvodine: državne hartije, gotovinu, kreditne partije najkvalitetnijih dužnika među stanovništvom.

Republika i Pokrajina emitovaće obveznice vredne od sedam do devet milijardi dinara, a kupac će biti banka spremna da ih kupi po najnižoj ceni. Međutim, kamata neće biti jedino merilo za izbor budućeg vlasnika depozita Razvojne banke.

- Reč je o specifičnom tipu transakcije. Važno je da banka bude tehnički spremna za ovo preuzimanje, kako bi je izvela efikasno i bezbedno, tako da kada se štediše „probude“ u novoj banci, za njih sve ide glatko - objašnjava izvor blizak ovom poslu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija državne banke propale banke Razvojna banka Vojvodine RBV

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana