Tekst objavljen: 01.02.2013 13:45        


Pregovori između banaka i NBS u vezi rešenja za korisnike stambenih kredita tek predstoje. Jačanjem švajcarca sada mnogi duguju više nego kada su uzeli kredit. Uskoro tri modaliteta otplate za klijente.

Ko će na kraju platiti loše kredite u švajcarcima?

Glavni problem sa kojima se korisnici stambenog kredita u francima susreću jeste taj što glavnica duga umesto da sa periodom otplate smanjuje, imamo situaciju da je ona sada u evrima značajno veća nego kada su se zadužili.

U međuvremenu vrednost nekretnina je pala tako da je aktiviranje hipoteka kako za klijente tako i same banke nepovoljno.

- Za one klijente koji su u problemu da redovno otplaćuju kredite banke uveliko nude mogućnost produženja roka otplate ili korišenja grejs perioda kada klijenti plaćaju samo kamatu, dok im glavnica miruje - kaže Zoran Grubješić, profesor bankarske akademije.

Grubješić kaže da su se čule ideje da rizik treba podeliti između klijenarta, banaka i države, dok bi najoptimalnija podela rizika bila između klijenata i banaka.

Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata Efektiva kaže da je predlog ovog Udruženja da se glavnica duga u francima konvertuje u dinare ili evre, ali po kursu koji je važio na dan podizanja kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti kredit banke banka krediti u švajcarcima kašnjenje u otplati otplata kredita loši krediti nenaplativi krediti aktivirane hipoteke aktivrana hipoteka hipoteka stambeni kredit stambeni krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana