Tekst objavljen: 02.04.2013 15:10        


Kiparske vlasti su danas pokrenule istragu u vezi sa izbijanjem bankarske krize u toj zemlji, a kiparski predsednik Nikos Anastasijades pozvao je tročlanu komisiju, koju čine Jorgos Pikis, Panajotis Kalis i Jianakis Konstantinides, da u okviru istrage, najpre ispitaju njega i njegove članove porodice.

Kipar traži krivce, prvi otišao ministar finansija

Preduzimanjem ovog poteza, kiparski predsednik želi da otkloni sumnje da su članovi njegove porodice imali pristup informacijama koje su im pomogle da zaštite svoja sredstva od udara na bankarske depozite, na koji je Nikozija pristala u zamenu za međunarodnu finansijsku pomoć.

Anastasijades je rekao da obični građani koji snose teret "postupaka i propusta" zvaničnika žele da odgovorni budu kažnjeni.

On je izjavio da niko, pa ni njegova porodica, neće biti izuzet od istrage u vezi sa izbijanjem krize na Kipru.

Istovremeno, ministar finansija Kipra Mihalis Saris podneo je ostavku pošto je formiran istražni komitet koji treba da ispita razloge zbog kojih je Kipar u finansijskoj krizi.

Državna televizija RIK TV navela je da će ministar rada Haris Georgijades najverovatnije zameniti Sarisa na mestu ministra finansija.

Kipar je 25. marta postigao dogovor s kreditorima koji predviđa drastično restrukturisanje bankarskog sektora, što je uslov da dobije zajam od 10 milijardi evra da spase zemlju od bankrota.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija ekonomska kriza dužnička kriza Kipar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana