Tekst objavljen: 09.04.2013 15:51        


U kompjuterima Banke Kipra nedostaju podaci o investicijama u obveznice, koje su banci načinile velike gubitke, utvrdila je konsultantska firma "Alvarez i Marsal" koja je učestovovala u reviziji spasavane banke.

Kipar: Softver brisao sve podatke o transakcijama

Radi se o transakcijama od 2007. do 2010. godine kada je banka kupovala grčke obveznice. Njihov otpis zbog spasavanje Grčke od bankrota, načinio je banci gubitak od 1,9 milijardi evra.

IT stručnjaci tvrde da je uzrok brisanja moglo da bude i formatiranje računara, kada je Elijades prošle godine podneo ostavku. Na to ga je primorala centralna banka, jer Banka Kipra nije poštovala zakonske limite za kapital.
Kiparski mediji tvrde da su u nekim kompjuterima revizori našli softver koji je brisao podatke. Ne zna se da li je softver instaliran namerno, ili se infiltrirao u sistem zbog slabe zaštite.

Stručnjaci su otkrili softver na dva računara, kod bivšeg predsednika Andreasa Elijadesa i šefa odeljenja privatnog bankarstva Kristakisa Patsalidesa. Brisanje podataka je obavljeno 18. oktobra 2012.

Iz kompjutera su nestali komunikacija mejlovima i dokumenta, a nedostajao je i program za internet komunikaciju.

Gubitak podataka u nekim kompjuterima moglo je izazvati apdejtovanje sistema, koji upravlja elektronskom poštom. Banka je sistem poboljšavala početkom 2011. godine, pri čemu, možda, nije adekvatno arhivirala podatke iz prethodnih godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Kipar banke banka ekonomska kriza bankrot softver

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana