Tekst objavljen: 21.03.2013 17:19        


Na Kipru stanje alarmantno! Evropska unija ponudila je rešenje koje će Kiprane koštati „k’o Svetog Petra kajgana“. Kipar se iz poreskog raja pretvorio u poreski pakao. Građani su preplašeni da će im životne ušteđevine „otići“ u nepovrat. Srpski biznismeni, koji su čuvali pare na Kipru, ćute kao zaliveni.

Kipar postao "poreski pakao" i za srpske štediše

Dok se čeka odluka kiparskog parlamenta, sav novac u bankama je blokiran.
A parlament bi trebalo da odluči da li će usvojiti odluku o jednokratnom oporezivanju svih depozita do 100.000 evra po stopi od 6,75 odsto ili 9,9 odsto na veće zaloge u kiparskim poslovnim bankama.

Kovačević: Država kasni više od deset godina!

Ekonomista Milan Kovačević kaže da je država Srbija u svakom slučaju „na šteti“. -Ako neko na Kipru drži pare, pa mu te pare sada uzmu, država Srbija gubi. Nije bitno o kome se radi. Država je 2000. godine mogla da ode na Kipar i tada da vrati pare koje su ’naši’ izneli. U aktuelnoj situaciji, reč je o legalnim parama na kiparskim računima.
Kako beogradska štampa, prema nezvaničnim podacima (jer zvaničnih – nema!), srpski biznismeni imaju između pet i sedam milijardi evra na kiparskim računima.

Sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić bio je poprilično sarkastičan kada je rekao da bi „država baš mogla da im pritekne u pomoć i spasi koji milion“. Sarkastično ili ne, tek bilo bi lepo saznati ko sve pare drži na Kipru. I kako, naravno.

Uzimajući u obzir da Zakon o deviznom poslovanju ne dozvoljava građanima da otvaraju račune u inostranstvu, čitavu problematiku, „baca“ u nelegalne tokove. Ali, kako je rekao direktor portala Kamatica Dušan Uzelac, taj Zakon je „nasleđe starog sistema i nepraktičan".

- Po tom Zakonu, svi građani koji rade u inostranstvu, i to po 10-20 godina, ne bi smeli da imaju račune. Kada se sve uzme u obzir, svaki građanin Srbije koji ima novac na bilo kom kiparskom računu nije uradio ništa nelegalno. Ako postoji problem porekla tog novca, onda je to za neke druge organe i to se završava na međudržavnom nivou - kaže Uzelac.

On podseća da je slična situacija nedavno bila i u Nemačkoj, kada se postavilo pitanje vezano za novac „ostavljen“ u švajcarskim bankama. - Nikada banka neće odati podatke o svojim klijentima, osim kada im to naloži izvršna vlast. Samim tim ni Srbija nikada ne može dobiti te podatke od banaka sa Kipra – poručuje Uzelac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Kipar ekonomska kriza dužnička kriza banke banka štednja štediše Srbija dušan uzelac kamatica ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana