Tekst objavljen: 27.03.2013 8:08        


Kiparsko ministarstvo finansija planira da uvede ograničenje na količinu novca koji će nedeljno moći da se povlači iz banaka. Takođe, planira se i da se ograniči količina evra koja se može iznositi iz zemlje, kao i unovčavanje čekova.

Kipar će građanima pratiti svaki evro koji imaju

Pored toga, oročena sredstva u bankama neće moći da se povlače do isticanja oročenja.

Bezbednosna kompanija G4S saopštila je da svoje timove zadužene za punjenje bankomata, priprema za četvrtak, za kada je najavljeno otvaranje banaka na Kipru. Direktor kompanije G4S Džon Argiru kaže da je njegovih 750 zaposlenih radilo tokom čitave noći na punjenju bankomata i to uz policijsku zaštitu. - Tražnja je veća nego što možemo pokriti - rekao je on.
Banke na Kipru zatvorene su od 16. marta a zbog bojazni od povlačenja velikih suma novca s računa odlučeno je da ostanu zatvorene do četvrtka.

U međuvremenu, Kiprani čekaju u redovima kako bi povukli novac sa bankomata, na kojima je podizanje novca ograničeno na 100 evra dnevno.

Prema planu Kipra na osnovu kojeg mu je odobrena pomoć, najveći deo od 5,8 milijardi evra koje treba da prikupi da bi dobio paket zajmova doneće posezanje za delom neosiguranih depozita Laiki banke.

Neosigurani depoziti, koji nisu garantovani propisima EU, jesu oni iznad 100.000 evra. Ti depoziti u Banci Kipra i Laikiju biće zamrznuti i iskorišćeni za pokrivanje dugova Laiki banke i dokapitalizaciju Banke Kipra.

Očekuje se da to donese 4,2 milijarde evra, a ostatak do 5,8 milijardi treba da se obezbedi kroz povećanje poreza i privatizaciju.

Predviđeno je da garantovani depoziti iz Laikija, odnosno do 100.000 evra, budu prebačeni u Banku Kipra, dok će oni iznad te sume biti zamrznuti dok se ne utvrdi da li će i koliki gubitak preuzeti njihovi vlasnici.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankrot kriza evrozone kriza u Evropi evropska unija EU Kipar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana