Tekst objavljen: 26.03.2013 13:50        


Depoziti u kiparskim bankama na kojima se nalazi više od 100.000 evra mogli bi biti oporezovani stopom od oko 40 odsto, a taj procenat novca sa računa bio bi pretvoren u deonice banaka, rekao je kiparski ministar finansija Mihalis Saris.

Kipar: Bogate štediše ostaju bez 40 odsto novca

Saris kaže da depoziti sa manje od 100.000 evra neće biti pogođeni i da će sve kiparske banke ostati zatvorene do četvrtka, a da će, po njihovom otvaranju, biti uvedene kontrole kapitala, koje će ograničiti količinu novca koju će ljudi moći da podižu sa računa.

Te kontrole biće najoštrije u dve najveće banke, Banci Kipra i Laiki, i postojaće sve dok se bankarski sektor ne stabilizuje, rekao je ministar.

Banke na Kipru zatvorene su od 15. marta, a njihovo otvaranje očekivalo se nakon što je Nikozija sa međunarodnim kreditorima postigla sporazum o kreditu pomoći vrednom deset milijardi evra.

Prema uslovima dogovorenim sa kreditorima, Narodna banka Kipra (Laiki), biće ugašena, a male štediše biće zaštićene i njihovi ulozi prebačeni u Banku Kipra, koja će preživeti, ali će njeni depoziti veći od 100.000 evra biti zamrznuti i upotrebljeni za otplatu dugova i dokapitalizaciju, da bi gubici deponenata potom bili pretvoreni u akcije banke.

Brojni deponenti, od kojih su većina bogati Rusi, neće imati pristup svojim sredstvima većim do 100.000 evra dok restrukturisanje u bankama ne bude završeno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Mile 26.03.2013 19:31

    To je mnogo dobra reklama za banke iz EU.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Kipar štednja štediše kriza evrozone ekonomska kriza dužnička kriza banke banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana