Tekst objavljen: 26.03.2013 7:24        


Centralna banka Kipra saopštila je da će sve banke biti zatvorene do četvrtka, promenivši svoju raniju oduku, prema kojoj bi poslovnice otvorile svoja vrata u utorak. Poslovnice su zatvorene već nedelju dana zbog velike navale štedišta koji su želeli da podignu novac u strahu od propasti banaka.

Kipar: Banke zatvorene, crkva gubi 100 mil. evra

U saopštenju banke ističe se da je takva odluka doneta kako bi se osiguralo "glatko funkcionisanje bankarskog sistema".

Kipar je postigao dogovor s predstavnicima međunarodne kreditorske trojke: Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke, prema kojem će jednokratno biti oporezovani bankarski ulozi veći od 100.000 evra. Kipar će zauzvrat nastaviti da dobija međunarodnu pomoć za ozdravljenje banaka.
Prethodno, Kiparska centralna banka rekla je da će većina banaka otvoriti svoja vrata u utorak, sa izuzetkom Laiki banke, koja bi trebalo da bude restruktuirana, i Banke Kipra, koja će vrata otvoriti u četvrtak.

Procenjuje se da će restrukturiranje tih banaka koštati 4,2 milijarde evra, a potencijalni investitori mogli bi izgubiti do 40 odsto uloga.

Kod tih banaka, limit za povlačenje novca sa bankomata je 100 evra dnevno, i tako do četvrtka. Kod drugih banaka neće biti ograničenja.

Istovremeno, Kiparska pravoslavna crkva bi mogla da izgubi više od 100 miliona evra, u okviru sporazuma postignutog sa međunarodnim kreditorima, kaže poglavar crkve Hrizostom II.

Crkva ima značajan kapital na ostrvu, uključujući udeo u bankama koje su u centru drastičnih finansijskih rezova nametnutih od strane Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, u zamenu za dobijanje zajma od 10 milijardi evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriza u Evropi crkva ekonomska kriza dužnička kriza bankrot Kipar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana