Tekst objavljen: 26.10.2012 8:12        


Kina je u prvoj polovini ove godine pretekla Ameriku kao najatraktivnija destinacija za strane investitore. Sa 59,1 milijardom dolara stranih ulaganja Kina je prvi put od 2003. godine pretekla Sjedinjene Države po količini internacionalnih investicija.

Kineski zmaj privlači milijarde iz celog sveta

Sudeći prema podacima Konferencije UN za trgovinu i razvoj (UNKTAD), međunarodni ulagači su investirali oko milijardu i po dolara više u Kinu nego u Ameriku, koja je privukla 57,4 milijarde dolara stranih ulaganja.

Kriza je, ipak, učinila svoje, pa je u Kinu uloženo nešto manje od prošlogodišnjih 60,9 milijardi dolara. U Ameriku je, međutim, uloženo čak 39 procenata manje nego prethodne godine.

Prošle, 2011, SAD su i dalje privlačile znatno više stranih ulagača nego Kina. Oni su bili spremni da investiraju 227 milijardi dolara u Ameriku, u odnosu na 116 milijardi dolara koje je privukla Kina.

Preusmeravanje investicija sa SAD i Evropske unije na istok, učinilo je i da se prvi put po direktnim stranim ulaganjima izjednači razvijeni svet i svet u razvoju. Treća najatraktivnija zemlja za strana ulaganja bila je prošle godine Belgija, ovog puta je to Hongkong.

U celini, ipak, ukupna ulaganja u svetu opala su u odnosu na prethodnu godinu za osam odsto, na 668 milijardi dolara. Spori oporavak globalne ekonomije, mala tražnja u svetu, uz povećani stepen rizika povezan sa regulativama, čine da mnoge međunarodne kompanije ne žure da investiraju u inostranstvu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svet strane investicije Amerika sjedinjene američke države SAD investicije kina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana