Tekst objavljen: 08.04.2013 17:30        


Kina će u narednih pet godina uvesti robu u vrednosti od 10.000 milijardi dolara, kineske investicije u stranim zemljama će dostići 500 milijardi dolara, a broj kineskih turista u svetu će premašiti 400 miliona, najavio je kineski predsednik Sji Đinping.

Kina: Kraj ultrabrzom privrednom rastu

- Razvoj Kine, naravno, donosi Aziji i svetu priliku za razvoj - rekao je Sji Đinping u govoru na otvaranju ovogodišnjeg Azijskog foruma u Boau, i posebno naglasio da će Kina nastaviti sa naporima za očuvanje mira i stabilnosti u svetu, pozitivno unapređujući regionalnu saradnju u Aziji i u svetu.

Vrednost trgovine između Kine i susednih zemalja u proteklih 12 godina povećana je sa 100 milijardi dolara na 1.300 milijardi, a Kina je postala najveći trgovinski partner, najveće tržište izvoza i najvažniji izvor investicija susednih zemalja, naglasio je kineski predsednik.

Kineska privreda je prošle godine zabeležila najsporiji privredni rast u poslednjih 13 godina, od 7,8 odsto, zbog slabosti kod kuće i na ključnim izvoznim tržištima.

- Ne verujem da ćemo biti u stanju da održimo ultrabrzi ekonomski rast, niti je to ono što želimo. Ipak, moguće je da zadržimo relativno visok tempo privrednog rasta. Kineska ekonomija je u dobrom stanju - izjavio je Đinping.
Velike međunarodne kompanije imale su retku priliku da se obrate lideru kineske Komunističke partije i iznesu mišljenje o problemima koji koče njihov poslovni uspeh u drugoj po veličini svetskoj privredi i zatražile su od predsednika Kine, Đinpinga, da ublaži trgovinske barijere za poslovanje u kineskoj privredi.

Lideri kompanija su se žalili na birokratiju i restrikcije za investicije, favorizovanje kineskih državnih firmi, kao i na otvorenu diskriminaciju zbog političkih problema.

- Vaši predlozi su veoma korisni. Nakon 30 godina reformi i otvaranja ekonomije, za zrelost i rast je potrebno da čujemo i kritike - rekao je Sji, obećavši da će zaštititi interese stranih firmi i obezbediti jednake uslove za sve tržišne igrače, s ciljem da Kina postane atraktivnija stranim investitorima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kineska privreda međunarodna trgovina kina azija razvoj svetska trgovina trgovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana