Tekst objavljen: 07.02.2013 15:16        


Pošto im je zemlja razorena u Drugom svetskom ratu, Japanci su pozvali petoricu svojih najumnijih i najuglednijih ljudi i dali im zadatak da odrede u kom će pravcu ići oporavak zemlje.

Kao Japanci: IT mora da bude srpski prioritet

Stručnjaci su predložili elektroniku i pokazalo se da nisu pogrešili. Srbija danas nije u ništa boljoj situaciji i zato bi što pre morala da se opredeli i snažno podrži svoje prioritete. Uz poljoprivredu i saobraćaj, tu bi svakako morale da budu i informacione tehnologije (IT).

Važno je razvijati aplikativni softver

Treba da znamo da proizvodnja vrhunskog softvera zahteva znanje na nivou doktora nauka. Pri tom, veoma je važno razvijati aplikativni softver sa ugrađenim domenskim znanjem, kao i zadržati IT prava, jer ako radite „autsorsing na kilo” uvek će te u izgubiti od Kine i Indije. Imamo toliko praznih fabrika koje treba da pretvorimo u softverske doline, samo je potrebno da se za to odlučimo – ističe profesor Popović.
Ovo za Politiku kaže prof. dr Dragan Popović, direktor novosadske IT kompanije „Šnajder elektrik DMS NS”, čiji je „DMS softver” američka konsultantska kuća „Gartner” proglasila za najkvalitetniji proizvod na svetu u prošloj godini u smart grid oblasti (korišćenju pametnih mreža u upravljanju distributivnim električnim sistemima). Ove godine na sajmu smart grid tehnologija u San Dijegu (Kalifornija, SAD) taj veliki uspeh je ponovljen.

Prostor u IT je ogroman, a mladi srpski inženjeri imaju talenat, znanje i volju da zauzmu njegov važan deo. Prošle godine naša IT industrija je ostvarila približno isti izvoz kao i proizvođači maline, a postoji realna šansa da IT devizni izvoz poraste stotinu puta u nerednih šest-sedam godina i postane ključna izvozna grana i novi prepoznatljivi brend srpske privrede. Naravno, ukoliko država bude imala odgovarajući odnos prema ovoj novoj i superbrzo rastućoj grani privrede– ističe profesor Popović.

On ističe da srpska industrija, baš kao i novosadska firma, oslonac mora da traži u podizanju nivoa obrazovanja, prepoznavanju talenata i usmeravanju prema novim tehnologijama:

Međutim, umesto da stvaramo uslove da mladi ostanu i grade zemlju, naše gimnazije se ponose što najbolji đaci odlaze na dalje studije u inostranstvo. Na taj način zemlja ostaje bez glave, i naše kašnjenje u odnosu na svet se povećava. Srbiji treba konsenzus šta da uradi na tom planu. Naravno, ne možete nikom zabraniti da ode, ali se moraju stvoriti uslovi koje bi stimulisale stručnjake da ostanu ovde i grade svoju budućnost i budućnost svoje zemlje - poručuje prof. dr Dragan Popović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija informatičke kompanije IT kompanije ICT it industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana